Марина Чомпалова

Травма-информирана терапия и семейни констелации

Compassionate Inquiry

Lake

Compassionate Inquiry

Compassionate Inquiry (Състрадателно изследване) e терапевтичен подход за лечение на травми, разработен от канадския психотерапевт д-р Габор Мате. По щадящ начин той разкрива и освобождава слоевете на травмата, ограниченията и потиснатите емоции в тялото, които са в основата на заболяванията и пристрастяванията.

Състрадание означава да бъдеш с някого в страданието му, без да се опитваш да го поправиш, отричаш или да искаш да го премахнеш. Означава да бъдеш в резонанс с това, което другият човек чувства. Това са и част от качествата на терапевта според този метод – състрадание, емпатично присъствие, безусловно приемане, автентичност, себеосъзнатост.

Compassionate Inquiry е соматичен метод, воден от клиента. Воден от клиента означава, че терапевтът няма план за клиента или скрито очакване той да се промени. Клиентът води процеса, а терапевтът, бидейки настроен към него, задава въпроси и отразява това, което чува, без да дава съвети или да се опитва да „поправи“ клиента си. Фокусът е в това да разпознаем, че всяко убеждение, тригер и голяма част от емоциите ни идват от миналото. През усещанията в тялото си клиентът обикновено получава достъп до болезнен спомен от миналото и има възможност да пренапише този спомен, като се погрижи за нуждите на вътрешното си дете по състрадателен начин.

Compassionate Inquiry е особено ефикасен при пристрастявания, защото по състрадателен начин изследва пристрастяването като механизъм за справяне с болката от непосрещнатите нужди от нашето детство. Въпросът не е защо е пристрастяването, а защо е болката, от която се опитваме да избягаме.

„Целта на метода Compassionate Inquiry е да стигне до основните истории, които хората разказват за себе си – да им помогне да видят каква история разказват за себе си несъзнателно, какви са вярванията им, откъде идват, и да им покаже възможността да се освободят от тези истории, или да се освободят от влиянието им.“ – д-р Габор Мате.

Завършила съм едногодишно обучение за професионалисти в Compassionate Inquiry, последвано от 6-месечна менторска програма и оценка на работата ми за придобиване на сертификат като CI терапевт.

Compassionate Inquiry e основният метод, който използам в индивидуалните си сесии, и който вярвам, че е дълбоко лечебен и трансформиращ именно защото създава това безопасно пространство, в което клиентът може да се свърже с дълбоките пластове на своята уязвимост.

Цена за сесия с продължителност 60-65 мин: 80 лв.