Марина Чомпалова

Травма-информирана терапия и семейни констелации

Лекуване на вътрешното дете

Вътрешното дете

Вътрешното дете е онзи аспект от нашата психика, който пази всичките ни травми, но и всичките ни същностни качества, целия потенциал на душата ни. Да излекуваме вътрешното си дете означава да трансформираме болката от миналото, да заобичаме себе си, да се свържем с уникалната си същност. Също означава да станем родители на вътрешното си дете, да започнем да се грижим за нуждите ѝ и да се научим да поставяме здравословни граници. С други думи, можем да си даден любовта, вниманието, усещането за безопасност, емоционална сигурност и подкрепа, които не сме имали като деца.

Първичната терапия (Primal therapy) е разработена пред 60-те години на миналия век от американския терапевт Артур Янов, който помага на хората да изразят потиснати емоции, за да заживеят от мястото на своята автентичност.

„Върнете се обратно. Дори само светлината на вашето осъзнаване лекува. Тя е сила за нещо ново и добро. Всичко, което вашето съзнание осветлява, ще бъде излекувано. След това то вече няма да боли.“

Ошо

Лекуване на травми от детството (childhood deconditioning)

Лекуването на вътрешното дете е процес, базиран на т.нар. терапия за деобуслявяне (childhood deconditioning therapy). Той е структуриран в 10 индивидуални сесии, в които се връщаме назад във времето от 12-годишна възраст до зачеването, за да изследваме и трансформираме адаптациите на детето – пластовете фалшиви личности, които детето е трябвало да усвои, за да оцелее и принадлежи към семейната среда, и които ни отдалечават от истинското ни Аз. Тези механизми за справяне вече не ни служат, но ние често реагираме от мястото на нараненото дете, на изоставеното дете, на гневното дете, възприемайки към себе си нагласата на хората, които са се грижили за нас.

Свързвайки се с вътрешното си дете, ние отваряме пространство за качествата на същността като мъдрост, жизненост, радост, свобода, смелост, доверие, умението да поставяме здравословни граници. Свързваме се с естествените си нужди. Заставаме като ресурс за себе си тук и сега.

Структурата на процеса е следната:

 1. Среща с вътрешното дете – водена регресия
 2. Разбиране на вътрешното дете – разпознаване на родителски гласове
 3. Естественото дете и ролите в семейството. Свързване със същностните качества – доверие, жизненост, сила, смелост, игривост, спонтанност, свобода.
 4. Екстатичното дете – работа с тялото за освобождаване на блокираната енергия
 5. Създаване на здравословни граници за детето
 6. Катарзисна сесия 1 – освобождаване и трансформиране на задържаните емоции
 7. Катарзисна сесия 2
 8. Завършване на прекъснатото движение към родителите – да си възвърнем доверието в Живота
 9. Повторно раждане
 10. Интегриране на качествата на детето

Препоръчително е сесиите да се провеждат веднъж седмично. Понякога има нужда от допълнителни сесии, които се уточняват в хода на терапията.

В този процес съчетавам ресурсно-ориентирани подходи, подхода Compassionate Inquiry, разработен от д-р Габор Мате за работа с травми, арттерапия, техники от гещалттерапията, водени медитации, визуализации.

Ще се радвам да ви подкрепя в това лечително пътуване на завръщане към същността.

Цена в индивидуален формат: 100 лв/сесия с продължителност около 90 мин. При интерес се заплащат 500 лв. депозит като ангажимент към първите 5 сесии.

Цена в групов формат за целия процес:

 • 700 лв. при група от 4 души
 • 750 лв. при група от 3 души

Ако имате нужда от допълнителна информация за процеса, предлагам 20-мин. безплатна консултация в платформата Zoom.

Отзиви от клиенти

„За мен процесът беше много полезен. Изкарахме наяве неща, които съм носела в мен цял живот и които са ми афектирали живота. Сега, когато ги виждам и разбирам малко повече, имам и повече контрол над тях. Имам възможността да разбера от къде идват силните емоции и да избера да не реагирам моментално в трудна ситуация. Това помага много в отнoшенията ми със всички хора. Помогна ми да се отделя от майка ми малко и да не се хвърлям моментално да се жертвам за нея във всеки един момент, в който ѝ потрябвам.

Много ми харесва как ме накара да си представя детето вътре в мен като отделен човек – като истинско дете, за което може би майчинския ми инстинкт ме кара да искам да се грижа. Защото ако ми беше казано да се погрижа за себе си, не мисля, че щях да имам такъв успех. За мен е много по-лесно да помогна на друг, отколкото на себе си.

С теб винаги ми беше приятно да се срещаме и въпреки че се виждахме онлайн, мисля, че успяхме да свършим доста работа. Харесва ми, че работиш целенасочено, и тази терапия има определно теми и виждам доста бързи резултати.“ – К.М.


„През целия си живот досега съм се подготвяла да срещна вътрешното си дете и моментът настъпи, когато започнах сесиите с Маринка. През това дълго 4-месечно приключение минах през много психически и физически състояния – силно дискомфортни в началото и усещане за спокойствие и лекота към края. През цялото време знаех, че имам доверена опора в лицето на Маринка и нейните методи, постепенно изградихме силна връзка, което ми помогна да открия с нея най-уязвимите си пластове. И така това пътуване завърши и аз пристигнах на едно по-истинско място. Най-ценното, с което ще запомня нашите сесии е, че успях да се докосна до детето в себе си и да задоволя много от нуждите й, които са били пренебрегнати, и успях да го направя от едно сигурно място, което Маринка предостави за мен.“ – Ц.С.


„С удоволствие пиша тези редове, за да изкажа своята благодарност към Марина, към групата, моите сестри, към самият лечебен процес през, който преминахме всички заедно. Пътят, по който минахме е много трансформиращ за мен. Процесът беше хубав, неудобен, изненадващ, малко луд, весел, тъжен, минавахме през много душевни състояния, което е целта, а идеалното беше, че имахме водачеството и подкрепата на Марина. За мен тя има способността да те разбира без думи, да реагира на проблемите ти с невероятна мекота и разбиране, женска енергия в най-чистата и форма. Средата, която тя оформя има подкрепяща и развиваща те сила. Аз и моите сестри видяхме колко е важно да се чувстваш подкрепен, разбран, в най-тъмните ти моменти, това е толкова полезно и преобразяващо. Това е и силата на групата. Тази програма беше това, от което имах нужда да опозная и обработя своите детски травми, за да не се чувствам заседнала в миналото с усещане на болка в моментите, когато някой натисне стара детска травма, а то пълно с такива. При себе си усетих промяна след първите 2 – 3 занятия. Интересно е как усещаш различната реакция в тялото ти при проблем, който преди би ми дал напрежение в стомаха, гърлото, сърцебиене, сега това го няма. Гняв, осъждане, непрекъснато превъртане в главата, отново и отново, сега това е осезаемо намалено в мен. Да, има емоционална реакция на яд, тъга, но няма нищо общо с преди. Сега имам и инструменти, с които да се справям различно с идващите неприятни ситуации.“
Силвия Котрумова, завършила групов процес „Лекуване на вътрешното дете“


„Бях чувала за терапия с Вътрешното дете и от доста време си търсех терапевт, с когото да работя върху травмите от детството си. Усещах, че нямам връзка със самата себе си, че не се обичам достъчно, че съм объркана, тревожна и несигурна, не знам какво искам и не знам накъде да тръгна…. Намерих Марина Чомпалова съвсем случайно във Фейсбук. Още първия път, когато се срещнахме и чух гласа й, потънах дълбоко в себе си и се успокоих. А когато погледнах в очите й, реших, че мога да й се доверя. Тя работи по метода на д-р Габор Мате – Compassionate Inquiry (Състрадателно изследване), което много ме привлече.
Посетих еднодневния семинар: „Завръщане у дома – практика за лекуване на вътрешното дете. “ В началото бях малко скептична, че такава лична терапия, може да се води и в група, но се оказа, че греша. Марина ме преведе през процеси, за които не съм подозирала, че съществуват. Структурата им беше добре обмислена и така подредна, че достигнах неочаквани дълбини в осъзнаването за себе си и наред с болката, усетих цяла палитра от чувства и емоции. Плакахме заедно, писахме, творихме, рисувахме, танцувахме и беше толкова хубаво, че накрая не ми се искаше да си тръгвам.
Благодаря ти, Марина, за това прекрасно пространство, което създаде за нас! Пространство, в което се чуствам приета точно такава, каквато съм, пространство, в което мога да бъда истинска без да ме е страх, че някой ще ми се разсърди или ще ме обвини за това, което съм или за емоциите, които изпитвам. От сърце благодаря!“
Йоана Мичева


Първичната терапия се оказа едно животопроменящо изживяване. Нямах никакви конкретни очаквания. Просто се оставих Марина да ме води и се стараех да изпълнявам всичко стриктно. Процесът беше много дълбок, много болезнен, но и много освобождаващ. Оттогава мина повече от година и мога да кажа, че нещата в отношенията ми с околните драстично се промениха. Най-много се промени отношението ми към мен самата. Започнах да поставям себе си в центъра и да откривам по-ясно личните си граници. Някак си си представях как отношенията ми с всички роднини ще се подобрят драстично. Мина се през много кризи. Сега имам яснота за границите между мен и другите. И пазя разумна дистанция, без да потъвам емоционално в гняв, тъга, болка. 
Безкрайно съм благодарна, че животът ме срещна точно с Марина, която да ме преведе през този процес. Чувствах пълно спокойствие и доверие през цялото време. Усещах как тя пази енергийно полето за мен, за да бъда в пълна безопасност. В нея има едно спокойствие и любяща подкрепа, които са безценни. Благодаря от цялото си сърце, Марина!
И.К., преминала индивидуален процес „Лекуване на вътрешното дете“